Inštrukcije slovenščine v tujini in pri nas

Zaradi pomanjkanja izpostavljenosti Slovenije, obstaja zelo malo tiskanih virov v angleško govorečem svetu za učenje slovenskega jezika. Prav tako je težko najti inštrukcije slovenščine ali pa tečaj slovenskega jezika izven te države. Da tujci najdejo primeren material za učenje slovenščine, je najbolje , da se kar odpravijo v Slovenijo, kjer lahko hodijo na inštrukcije, ki jih ponujajo tudi na povezavi: http://www.najdiinstrukcije.si/slovenscina/

Prav tako je težko dobiti angleško – slovenski in slovensko – angleški slovar.

Kakor že prej omenjeno obstaja zelo malo razredov, skupin izven Slovenije, kjer bi lahko vplačali inštrukcije slovenščine ali pa tečaj jezika. V ZDA ponuja učenje slovenščine Univerza v Kansasu, Indiana University, v Veliki Britaniji University of Nottingham, in šola slovanske in vzhodnoevropske študije na University College v Londonu. V Sloveniji pa je ponudba za inštrukcije slovenščine in tečaje velika.

Uporabnost slovenščine je omejena na Slovenijo in nekatere regije v Avstriji in Italiji. Znano je, da se Slovenci kar precej učimo tujih jezikov. Skoraj vsakdo že govori vsaj nekaj angleško. Pogosta izbira pa sta tudi nemški in italijanski jezik deloma tudi zaradi obsega obiska turistov iz Avstrije in Italije.

V širšem smislu, učenje slovenščine lahko pripomore k prihodnjemu učenju slovanskih jezikov, saj deli mnoge značilnosti drugih slovanskih jezikov. Slovenščina je tesno povezana s kajkavskim narečjem iz severozahoda Hrvaške, in je podobna pogovornemu jeziku, ki ga govorijo prebivalci Zagreba.

Slovenščina se ne šteje za eleganten jezik in ni med prvimi na seznamu jezikov, ki se jih želijo naučiti tujci. Niti ni med prvimi na seznamu slovanskih jezikov, ki se jih učijo tujci in se naročijo na inštrukcije slovenščine. Najbolj priljubljen slovanski jezik je ruščina. Slovenci smo pogosto presenečeni kadar se tujci trudijo in potrudijo govoriti slovensko, saj tega niso navajeni. Slovenci smo zato zelo ponosni hvaležni, ko slišimo tujca govoriti naš jezik.